Stegt flæsk i ovn er en af de helt klassiske danske retter, som er blevet spist og nydt af danskerne siden slutningen af 1800-tallet. Retten er kommet for at blive, og det er aldrig for sent at lære at lave det. Vi har samlet en nem opskrift til dig her.
Ca. 800gflæsk i skiver (evt. ribbenssteg skåret i skiver)
Groft salt og peber
1kgnye kartofler
Persillesovs
8dlsødmælk
50 gsmør
5spskhvedemel
1bundtpersillegrofthakket
Saft fra en halv citron
Salt og peberfriskkværnet
1nipmuskatnød
Sådan gør du
Stegt flæsk
Start med at tænde ovnen på 200°C almindelig ovn.
Tør skiverne af flæsk af med køkkenrulle for at fjerne overskydende saft. Skiverne skal være tørre inden de kommer i ovnen.
Placer flæskeskiverne med mellemrum på en rist, som kan være i en bradepande. Put bagepapir på bradepanden under risten og slip for slem rengøring. Du kan også vælge at tilberede dit flæsk i ovn på bagepapir, her skal de dog vendes noget oftere for at blive sprøde.
Drys med salt og peber på flæskeskiverne. Hvis du har god tid, så salt gerne i god tid inden de skal i ovnen for at mørne kødet ekstra.
Sæt kødet i ovnen og bag i ca. 35-45 minutter. Bagetiden afhænger af ovnen samt tykkelsen på kødskiverne, så hold godt øje.
Efter ca. 20 minutter vendes skiverne i ovnen. Det er vigtigt at kødet ikke bliver alt for mørkt og brændt.
Sæt her også kartoflerne over i letsaltet vand, og begynd på persillesovsen.
Når sværene er sprøde, boblende og gyldne, er kødet færdigt
Persillesovs
Mens kødet steger og kartoflerne koger, kan du lave sovsen.
Smørret smeltes ved middel varme i en gryde med tyk bund.
Melet tilsættes lidt ad gangen under omrøring med piskeris indtil du har en glat ensartet jævning.
Jævningen "bages" et par minutter i gryden inden mælken tilsættes. Dette gør at melsmagen bliver brændt af.
Mælken tilsættes under grundig omrøring, og sovsen koges op. Erstat evt. lidt af mælken med noget kartoffelvand.
Smag sovsen til med muskatnød, salt, peber og citronsaft. Sovsen skal koge ved lavt blus i ca. 5 min., stadig under omrøring.
Nu tilsættes en masse friskhakket persille i sovsen. Gem noget af persillen til pynt til servering.
Når både kartofler og flæsk også er klar, kan du servere retten og pynte med persille.
Video
Noter
Denne klassiske ret er et hit hos de fleste, men ofte laver mormor den bare bedst. Måske retten kræver lidt øvelse, men de fleste kan være med. Det vigtigste er bare at kødet bliver sprødt og salt og ikke for brændt.Du kan også tilføje en hjemmelavet agurke- eller rødbedesalat til servering.Held og lykke og velbekomme!