Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Generelt » Skarpe knive – ved at slibe en kniv holdes den skarp

Skarpe knive – ved at slibe en kniv holdes den skarp

skarpe knive

Hvad end du skal lave af mad i sit køkken, gør skarpe knive dit arbejde meget nemmere. Madlavning kan foregå på mange måder, til mange anledninger og med forskellige formål. Men med en god, skarp kniv kan det hele altså både gå hurtigere og nemmere.

Selvom det kan kan virke skræmmende at arbejde med meget skarpe knive i sit køkken, så kan det faktisk i flere tilfælde gå langt mere galt, hvis du anvender en sløv kniv, der er svær at skære med. Hvis ikke dine køkkenredskaber fungerer optimalt, gør det hele processen langsommelig og ineffektiv.

Hvorfor bruge skarpe knive?

Hvis den kniv, du bruger, er skarp, kan den gøre sit arbejde, uden du skal lægge kræfter i. Er dine forskellige køkkenknive sløve, og dermed ikke skarpe, vil du skulle presse mere på kniven, når du skærer kød, kartofler, brød og grøntssager fremfor, at kniven let skærer igennem og klarer arbejdet for dig.

Det gælder nemlig alle dine forskellige knive – hvad end du står og arbejder med en urtekniv, køkken- eller kokkekniv, filet- eller brødkniv. Selvfølgelig skal du passe på dine fingre, når du arbejder med skarpe redskaber, men hvad end det er en kniv eller et andet værktøj, så fungerer det bare bedst, når det er helt skarpt.

Hvis du skal skære i noget blødt såsom en kugle mozzarella, ubagt dej eller et stykke kage, er det selvfølgelig ikke lige så essentielt, at din kniv er skarp. Men som hovedregel er det en god ting altid at sikre sig, at din kniv ikke er sløv, når du skal bruge den.

Udover skarpe knive kan du, her på siden, også se nærmere på vores populære opskrifter på proteinholdigt mad, finde den helt rette, manuelle espressomaskine eller gå på opdagelse i vores guide over proteinpulver i 2023.

Hvordan sliber man en kniv?

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan holde din knive skarpe. Det er meget almindeligt, hvis man køber et knivsæt, at der indgår et strygestål i pakken. Og hvis ikke der gør, kan du altid tilkøbe et. Et strygestål fylder ingenting og kan bruges til at foretage en grovslibning af enhver type kniv.

Der findes også elektriske udgaver såsom slibemaskiner, som du kan købe til hjemmebrug og gå hele dit knivsæt igennem, hvis alle knivene i dit køkken trænger til en opfrisker. Det kan være en god investering, så du jævnligt kan gå dine knive igennem, før de bliver sløve.

Du kan også indlevere en kniv, eller flere, i en professionel forretning, hvor de hurtigt kan slibe dine knive for dig, så de bliver skarpe igen. Det har selvfølgelig en lidt anden pris, men til gengæld slipper du for at købe et helt nyt knivsæt og dermed skifte alle knivene ud.

Brug en skarp kniv

Har du netop slebet dine knive derhjemme, vil madlavningen føles let som en leg. Det går bare meget hurtigere, når først dit udstyr spiller og fungerer optimalt.

Du bør være opmærksom på, at brødknive selvfølgelig ikke kan slibe spå samme måde som andre knive, da de jo ikke har én lige linje, men er bølgede. Du kan derfor indlevere din brødkniv hos en professionel sliber, som kan fikse din kniv for dig.


Læs andre artikler fra Mydinners:

  • Tag også et kig på japanske knive.
  • Er du til en lækker filur, så læs vores opskrift på den læskende drink.
  • På udkig efter en pizzaovn? Find den bedste her.

Angivelse af kilder:

  • Hos Real Sharp Knive kan du finde mere inspiration.
  • Læs meget mere om, hvordan du holder dine knive skarpe her.

Om forfatteren

Scroll to Top