Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Opskrifter » Proteinholdigt mad – Vores guide til protein indholdigt mad

Proteinholdigt mad – Vores guide til protein indholdigt mad

proteinholdigt-mad

Søger du gode kilder og opskrifter til protein indholdigt mad, så kan du med fordel læse med videre i denne guide, hvor vi guider dig til proteinholdigt mad, der kan give dig netop det næringsindhold, som du har brug for.

Det er vigtigt at leve et velafbalanceret liv, hvor du får nok af alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Dette gælder alt fra grøntsager og kulhydrater til kød og mejeriprodukter. Med en god, varieret kost er du sikret en god livsstil, der kan hjælpe dig til mål med det, du går og fifler med.


Mad med proteiner

Protein er et næringsstof, som bridrager positivt til kroppen med energi og styrke. Proteiner fungerer nemlig som kroppens byggesten, så når musklerne nedbrydes efter hård fysisk træning eller ved større anstrengelse, så vil proteinerne gå ind og hjælpe med at opbygge musklerne, så de bliver endnu stærkere.

Der findes masser af gode kilder til proteinholdigt mad, herunder både fjerkræ, kødprodukter, æg, nødder, bælgfrugter og mejeriprodukter. Det, som alle disse fødevarer har til fælles, er, at de både er protein indholdigt mad, og så mætter de godt. Du kan med fordel også bruge kosttilskud som proteinpulver.


Her finder du proteinholdigt mad

Protein findes i det meste mad, men der findes god nogle fødevarer, som indeholder væsentligt mere protein end andre. De største danske proteinkilder er:

  • Kød: eksempelvis fjerkræ, fisk,, kødpålæg, fiskepålæg og æg
  • Mejeriprodukter: eksempelvis mælk, skyr, yogurt, ost mm.
  • Bælgfrugter: eksempelvis bønner, linser, kikærter og ærter
  • Brød og kornprodukter: eksempelvis havregryn og rugbrød
  • Nødder: eksempelvis mandler, hasselnødder og valnødder
  • Sojaprodukter: eksempelvis sojadrik, sojayogurt og lignende

Der findes også mindre protein indholdigt mad med mindre proteinindhold, eksempelvis frugt, forskellige andre grøntsager og kartofler. Selv en agurk har en lille mængde protein.

Fødevarer, som ingen eller ganske få proteinnæringsstoffer indeholder, er fedtstoffer, som olie, sukker, vand og alkohol.

Proteinholdigt mad er vigtigt når…

Når man begynder at komme lidt op i årene, svækkes alle delene i kroppen. Derfor ser du også ofte ældre mennesker, som falder lidt sammen, fordi led og muskler ikke er i stand til at holde dem oppe. Her er det især vigtigt at få protein indholdigt mad, fordi det kan være med til at holde kroppen i form, holde dig sund og rask, og ikke mindst, at passe på dine knogler, også bliver skrøbelige.

Der sker hele tiden og dagligt en nedbrydning og opbygning af kroppens proteiner, og derfor har kroppen også et naturligt dagligt behov for proteinholdig mad. Kroppen behøver dagligt 0,83 gram protein per kilogram kropsvægt til at vedligeholde din krop.

Det betyder, at hvis du eksempelvis vejer 70 kg, så har du et dagligt behov for cirka 58 gram protein fra din mad.

Her er behovet naturligt større hos, som nævnt, ældre mennesker, det vil sige personer over 65 år, folk, som træner meget eller laver hård fysisk træning, samt personer med alvorlige sygdomme. Ældre anbefales at indtage mellem 1,1 og 1,3 gram protein per kilogram kropsvægt.


Læs også:


Angivelse af kilder:

Om forfatteren

1 kommentar til “Proteinholdigt mad – Vores guide til protein indholdigt mad”

  1. Super lækre ideer til nem mad – som både kan gå til frokost og aftensmad 🙂 Jeg glæder mig til at komme i sving med min kur

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top