Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Artikler » Kan parterapi forbedre kommunikationen?

Kan parterapi forbedre kommunikationen?

parterapi

Rigtig mange par oplever at de har problemer med kommunikationen i parforholdet. Den går i hårknude og de føler sig blandt andet misforstået, ikke hørt, nysgerrigheden er væk, de afbryder hinanden, taler hen over hovedet på hinanden, de gør sig bedrevidende om den anden ved at tolke og analysere på det der bliver sagt, eller forsøger at overbevise hinanden. Endnu vigtigere er det at ingen af dem lytter til hinanden, og ofte vælger kun at høre det de vil.

En anden ting der også ofte går galt i kommunikationen mellem parterne er alt det de ikke siger til hinanden. Det kan være de oplever de ikke kan sige noget, uden at den anden vil tage det personligt, blive ked af det eller vred, eller at det måske vil skabe en konflikt. Så de holder det for sig selv, og ensomheden mellem dem begynder at vokse.

Cirkeline Volder fra The Praxis arbejder til dagligt, med mange af de par, der har problemer med kommunikationen i parforholdet. Cirkeline er eksamineret parterapeut og psykoterapeut MPF og har flere års erfaring med parterapi. Hun fortæller at den største udfordring mellem parterne, er at de ikke forholder sig til hinanden og det anden siger, men i stedet hvad de selv er optaget af i situationen, som ofte er smertefulde følelser fra fortiden, og gamle erfaringer, der forstyrrer øjeblikket. Men det er jo netop det, der betegner er forhold: at kunne forholde sig hinanden og at acceptere hinanden.

De kommer til at sidde fast i gamle mønstre og det er ofte her det går galt. De kan hverken høre eller se hinanden, for alle de antagelser de gør sig om den anden, og her er der ingen der føler sig set eller hørt.

En anden ting Cirkeline oplever i sin praksis er at dem måde parterne taler til hinanden på, ofte er kritisk og bebrejdende. Parterne har en tendens til at tro at de har ret til at kritisere hinanden, men glemmer at det er voldsomt svært at være lyttende og forstående, samtidig med at man bliver kritiseret. Ørerne lukker simpelthen i, og parterne er lige vidt.

Oplever I også problemer med jeres kommunikation, kan parterapi være en hjælp til at få klarhed over, hvad der går galt imellem jer og ikke mindst undersøge nye muligheder for at kommunikere, så I begge føler jer set og hørt, og måske endda også forstået.

Scroll til toppen