Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Opskrifter » Hurtig surdejsbrød opskrift – Bag nemt og luftigt brød

Hurtig surdejsbrød opskrift – Bag nemt og luftigt brød

hurtig surdejsbrød

Har du ligesom mange andre også fået øjnene op for surdejsbrød, så kan vi sætte dig i gang med en nem og hurtig opskrift, som er god til selv dig, der er nybegynder. Når man siger “hurtig” indenfor surdej, vil det dog aldrig være som du kender det fra normalt bagværk.

Det vil altid være en længere proces, du bevæger dig ud i, når du skal lave denne type brød. Men vi mener, at det er hele ventetiden værd, da du virkelig får kvalitet. Sprød skorpe, luftigt indre og god smag. Start dog i god tid, da processen strækker sig over et døgn – minimum.

surdejsbrød opskrift

Hurtig surdejsbrød opskrift

Peter Rasmussen
Spar lidt tid, og kom hurtigt afsted med denne opskrift. Til dig, der ikke er ekspert!
5 fra 1 stemme
Forb. tid 35 min
Tilb. tid 35 min
Hviletid 16 t
Samlet tid 17 t 10 min
Ret Bagværk
Køkken Dansk
Antal 4
Kalorier 235 kcal

Equipment

  • Gode skåle

Ingredienser
  

Autolyse (forberedning)

  • 25 g Fuldkornsmel
  • 430 g Manitoba mel
  • 300 g lunkent (26 grader) vand

Surdej – fodring

  • 100 g melblanding
  • 100 g surdejsmix din gemmedej
  • 100 g lunket (26 grader) vand

Bagning

  • 100 g surdej som du tidligere har lavet. Gem resten til fodring
  • 8-10 g salt
  • 2 spsk vand

Sådan gør du
 

Autolysen – forberedelse til surdej

  • Mix vand og mel grundigt, og fin et lunt sted i køkkenet, hvor den kan stå til dagen efter (lad stå i 16 timer ca.). Helst ikke tæt på et vindue.

Surdej fodring

  • Bland også mel, vand og surdej og lad det stå. Du skal bruge 100 g. surdej til surdejsbrødet dagen efter.

Klargøring til bagning

  • Dagen efter: Forsøg at tage en smule af din dej i et glas vand, og se om de flyder op. Hvis det gør, er din dej klar.
  • Tag 100 g. surdej. oven i din autolysedej og ælt dejen ved lav hastighed i kort tid, gerne blot et par minutter.
  • Lad dejen stå i 30 min. minimum.
  • Drys med fint salt, og tilsæt lidt vand og ælt i et par minutter. Lad stå i en time.
  • Tag dig ud og lav stræk/fold teknikken. Fold hjørner op og ind over midten. Lad igen hvile i 1 time.
  • Foretage igen stræk/fold teknikken med din dej efter denne time. Lad nu igen dejen hæve i 1 time.
  • Foretag nu din 3. omgang stræk/fold teknik og vend dejen på bordet. Drys efter med lidt mel, og lad ligge på bordet i 30 min.
  • Gør en hævekurv eller skål klar. Hvor du drysser lidt mel ned i. Lav endnu en omgang stræk/fold og læg den op i skålen. Du vil her kunne opleve nogle lufthuller og bobler, som er godt.
  • Lad hvile i 5 min.
  • Træk en sidste gang hjørner op over midten, så den nu kan klargøre sidste hævning. Dæk skålen eller kurven til og lad den hæve i 2 timer.
  • Tænd nu din ovn på 250 grader.
  • Læg nu din dej ud på den brandvarme plade, snit nogle store riller i din dej (så der kommer flotte ridser i toppen af dit surdejsbrød).
  • Sæt brødet ind, skru ned på 220 grader og bag nu brødet i ovnen i 20 minutter.
  • Giv brødet 2 min, hvor du skruer op på 250 grader igen, så der kommer sprød krumme og skorpe.
  • Tag ud og server! Velbekomme – kvalitet tager tid, men dette er en "hurtig" surdejsbrød opskrift.

Video

Noter

Der er ikke en “hurtig” måde at tilgå surdej på, men denne er forholdsvis nem og lige til, hvis du er ny begynder.

Nutrition

Serving: 1brødCalories: 235kcal
Keyword hurtig, opskrift, surdejsbrød
Tried this recipe?Let us know how it was!

Hvad er ‘need to know’ om surdej?

Der er mange små tips og tricks på banen, når det drejer sig om surdejsbrød opskrift, hurtig eller ej, og måden du bevæger dig igennem processerne. Først og fremmest kan du overveje din skål eller kurv, som du lader dejen hæve i, og den rismel, som du kan drysser over dejen, mens den hæver.

Dernæst, når processen er i gang, er der maaaange ting som både kan gå galt og optimere din proces. Vi anbefaler stærkt, at hvis det er første gang at du begiver dig ud i en opskrift på surdejsbrød, at du læse nærmere om stræk/fold teknikken, da den er forholdsvis central for processen og opskrift.

Denne teknik kan være svære end du tror, men når den først ligger i hænderne, er det bedre end du tror. Du kan hurtigt og nemt komme i gang med øvelsen, så du kan få det gode håndlage.

Hvad kan du lave med en hurtig surdejsbrød opskrift?

Øvelse gør mester, og når du først lærer teknikken til denne surdejdsbrød proces, kan du lave de lækreste, mest luftige og sprøde brød, boller og deje til hvad end, du måtte have lyst til. Det er blot en verden der åbner sig for dig. Vi kommer her med et par gode ideer til, hvad du kan bruge din dej til.

Først og fremmest kan den selvfølgelig bruges til brød og boller. Men når du først har startet en surdejsbrød opskrift og skabt dig din nye ven i køkkenet, kan du hurtigt bage andet lækkert bagværk. Det kan blandt andet være lækre pizzabunde, foccacia, kanelsnegle, burger boller og meget andet.

Du kan bare glæde dig, du går en tid i måde med din opskrift, hvor du har adgang til lækkert bagværk hurtigt og nemt. Luftigt brød, hvor det bliver svært at bage andet slags bagværk efter dette. Du kan desuden spæde en rugbrødsdej op med din surdej.

Læs om vores andre opskrifter til bl.a. en airfryer:

Angivelse af kilder:

Scroll to Top