Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hjem » Opskrifter » Hel kylling i ovn opskrift – Helstegt med kartofler og rodfrugter til

Hel kylling i ovn opskrift – Helstegt med kartofler og rodfrugter til

helstegt-kylling-i-ovn

Helstegt kylling i ovn med tilbehør er både nemt og lækkert, det kan nydes af enhver – både familier og af gæster – og så er det godt både i foråret, sommeren, efteråret og i vintermånederne. Ved at komme en hel kylling i ovn med kartofler i fad, så klares madlavningen nem, fordi den passer sig selv i ovnen. Vores opskrift er i hvert fald nem.

Du kan med fordel servere din helstegt kylling med kartofler, rodfrugter eller med grøntsager, der bager med i ovnen som tilbehør, men du kan også sagtens lave en lækker sæsonbaseret salat på både friske såvel som bagte grøntsager. Lav den om sommeren som grillkylling.

hel-kylling-i-ovn-opskrift-billede

Opskrift på hel kylling i ovn

Helle
Med denne opskrift på helstegt kylling i ovn, er du sikret lækker og saftig kylling med sprødt skind og masser af smag.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 55 minutter
Samlet tid 1 time 5 minutter
Ret aftensmad, Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 540 kcal

Equipment

  • 1 ildfast fad
  • kødnåle
  • madsnor

Ingredienser
  

  • 1 stk hel kylling fersk, gerne ca. 1,5 kg
  • 1 stk citron økologisk
  • 50 gram smør blødt
  • 4 kviste timian frisk
  • salt & peber
  • 500 gram kartofler
  • 500 gram rodfrugter blandede

Sådan gør du
 

  • Start med at forvarme din ovn på 230 grader.
    hel kylling i airfryer
  • Skyl din kylling, både indvendigt og udvendigt. Dup tør med køkkenrulle.
    hel kylling i airfryer
  • Lav ved hjælp af to fingre en lomme under skindet på kyllingens bryst. Kom gerne godt rundt, så der skabes en god, stor lomme.
    hel kylling i airfryer
  • Fyld nu lommerne med smør, så det kommer godt rundt under skindet på brystet.
    hel kylling i airfryer
  • Skær citronen i skiver, inden den fyldes ind i kyllingen sammen med timiankviste. Sørg for ikke at fylde for meget i kyllingen, så den ikke kan lukkes.
    hel kylling i airfryer
  • Luk herefter kyllingenden ved hjælp af et par kødnåle, så citron og timian ikke falder ud under stegning i ovn.
    hel kylling i airfryer
  • Krydr nu kyllingens yderside godt med salt og peber. Du kan også eventuelt drysse med lidt paprika, allround krydderi eller lignende, hvis ønsket.
    hel kylling i airfryer
  • Skyl kartofler og rodfrugter grundigt, inde de skæres i mundrette stykker.
    hel kylling i airfryer
  • Fyld bunden af et ildfast fad med kartofler og rodfrugter.
    hel kylling i airfryer
  • Lig kyllingen i fadet ovenpå tilbehøret med brystet opad.
    hel kylling i airfryer
  • Bund benene sammen ved hjælp af lidt madsnor.
    hel kylling i airfryer
  • Steg nu din hel kylling i ovn i 15 minutter, inden der skrues ned til 180 grader.
    hel kylling i airfryer
  • Videre steges kyllingen i yderligere 40 minutter.
    hel kylling i airfryer
  • Lad kyllingen hvile på et skærebræt i 20 minutter, inden den deles.
    hel kylling i airfryer

Video

Noter

Servér din helstegt kylling med bagte rodfrugter, nye kartofler eller andet lækkert grønt, og eventuelt en lækker sovs til.

Nutrition

Calories: 540kcal
Keyword Helstegt kylling, Kylling
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ovnstegt kylling til hverdag

Netop fordi en hel kylling i ovn er nemt at forberede og tilberede, kan du med fordel lave det i hverdagen, hvor overskuddet til at stå i køkkenet hele aftenen bare ikke er der. Du kan derfor med fordel forberede din grillkylling dagen før med citron, eller blot bikse det hurtigt sammen og smide det i ovnen, når du kommer hjem fra arbejde.

Helstegt kylling kan med fordel laves med rodfrugter eller kartofler, som skæres ud og ligges i samme fad som kyllingen, så de kan tilberedes og suge saft og kraft fra kyllingen, der gør dit tilbehør både nemt og smagfuldt.

Man kan næsten ikke gå galt med en lækker hel kylling i ovn med citron, og derfor er det da også en opskrift, du bør gemme i baghovedet. Ovnstegt kylling kan bruges både til gæster, men også bare til familien, og det bliver ikke kedeligt, hvis du bruger forskellige krydderier, forskelligt tilbehør og forskelligt fyld.

Kartofler på flere måder som tilbehør

Du behøver naturligvis ikke kun at holde dig til at komme dine kartofler i bunden af dit fad og bage med som tilbehør. Du kan både vælge at lave kogte nye kartofler, i både i ovnen, pommes frites, flødekartofler eller noget helt helt andet. I denne opskrift siger du saft og kraft op fra kyllingen, så de bliver smagfulde, men det er ikke et krav.

Denne opskrift kan du også med fordel bruge til din grillkylling om sommeren. En grillkylling kan nemlig også sagtens spise med kartofler, både kolde og varme.


FAQ

Hvad er det bedste tilbehør til en helstegt kylling?

Man kan lave alverdens ting af tilbehør til en helstegt kylling. Hvis man vil gøre det nemt, kan man smide en masse grøntsager med ind i ovnen, så det hele bliver tilberedt på samme tid. Her er kartofler og rodfrugter et oplagt valg. Derudover kan du også tilberede en nem sovs med stegefedtet fra kyllingen. 

Hvilke krydderier skal jeg krydre min helstegte kylling med?

Du kan tilføje lige de krydderier du ønsker til din helstegte kylling, men salt og peber er et must. Lav en krydderiblanding og gnub kyllingen grundigt med blandingen. Krydderier, der er gode at krydre sin kylling med, kan fx være paprika eller et allround krydderi. 

Hvordan får jeg sprødt skind på min helstegte kylling?

Hvis man gerne vil sørge for sprødt kyllingeskind på sin helstegte kylling, er der nogle vigtige trin, man skal huske. Første trin er at duppe sin kylling helt tør, for hvis skindet indeholder for meget vand, er det svært at sikre sprødt skind. Derudover så kan du tilføje lidt bagepulver til din krydderiblanding, som sørger for, at skindet på kyllingen udtørres, og du får super sprødt skind. 

Hvilken vin passer godt til helstegt kylling?

Kylling er lyst kød, og passer ofte bedst sammen med en lettere vin. Men hvilken vin, der passer til, kommer også an på retten. Hvis retten er lys og frisk med masser af grøntsager, vil en hvidvin passe bedst til, hvor en tungere og fyldigere kyllingeret med med fx svampe, vil passe godt sammen med en rødvin. 

Angivelse af kilder: