Helstegt kylling i ovn er både nemt og lækkert, det kan nydes af enhver – både familier og af gæster – og så er det godt både i foråret, sommeren, efteråret og i vintermånederne. Ved at komme en hel kylling i ovn klares madlavningen nem, fordi den passer sig selv i ovnen. Vores opskrift er i hvert fald nem.
Du kan med fordel servere din helstegt kylling med kartofler, rodfrugter eller med grøntsager, der bager med i ovnen, men du kan også sagtens lave en lækker sæsonbaseret salat på både friske såvel som bagte grøntsager.

Opskrift på hel kylling i ovn
Equipment
- 1 ildfast fad
- kødnåle
- madsnor
Ingredienser
- 1 stk hel kylling fersk, gerne ca. 1,5 kg
- 1 stk citron økologisk
- 50 gram smør blødt
- 4 kviste timian frisk
- salt & peber
- 500 gram kartofler
- 500 gram rodfrugter blandede
Sådan gør du
- Start med at forvarme din ovn på 230 grader.
- Skyl din kylling, både indvendigt og udvendigt. Dup tør med køkkenrulle.
- Lav ved hjælp af to fingre en lomme under skindet på kyllingens bryst. Kom gerne godt rundt, så der skabes en god, stor lomme.
- Fyld nu lommerne med smør, så det kommer godt rundt under skindet på brystet.
- Skær citronen i skiver, inden den fyldes ind i kyllingen sammen med timiankviste. Sørg for ikke at fylde for meget i kyllingen, så den ikke kan lukkes.
- Luk herefter kyllingenden ved hjælp af et par kødnåle, så citron og timian ikke falder ud under stegning i ovn.
- Krydr nu kyllingens yderside godt med salt og peber. Du kan også eventuelt drysse med lidt paprika, allround krydderi eller lignende, hvis ønsket.
- Skyl kartofler og rodfrugter grundigt, inde de skæres i mundrette stykker.
- Fyld bunden af et ildfast fad med kartofler og rodfrugter.
- Lig kyllingen i fadet ovenpå tilbehøret med brystet opad.
- Bund benene sammen ved hjælp af lidt madsnor.
- Steg nu din hel kylling i ovn i 15 minutter, inden der skrues ned til 180 grader.
- Videre steges kyllingen i yderligere 40 minutter.
- Lad kyllingen hvile på et skærebræt i 20 minutter, inden den deles.
Video
Noter
Nutrition
Ovnstegt kylling til hverdag
Netop fordi en hel kylling i ovn er nemt at forberede og tilberede, kan du med fordel lave det i hverdagen, hvor overskuddet til at stå i køkkenet hele aftenen bare ikke er der. Du kan derfor med fordel forberede din kylling dagen før, eller blot bikse det hurtigt sammen og smide det i ovnen, når du kommer hjem fra arbejde.
Helstegt kylling kan med fordel laves med rodfrugter eller kartofler, som skæres ud og ligges i samme fad som kyllingen, så de kan tilberedes og suge saft og kraft fra kyllingen, der gør dit tilbehør både nemt og smagfuldt.
Man kan næsten ikke gå galt med en lækker hel kylling i ovn, og derfor er det da også en opskrift, du bør gemme i baghovedet. Ovnstegt kylling kan bruges både til gæster, men også bare til familien, og det bliver ikke kedeligt, hvis du bruger forskellige krydderier, forskelligt tilbehør og forskelligt fyld.
Angivelse af kilder:
- Find Jamie Olivers opskrift på den lækre helstegte kylling her.
- Brug gerne sæsonbaserede grøntsager til din helstegt kylling.